Kawa mrożona po wietnamsku

    Kawa mrożona po wietnamsku

    6polubień
    10min.


    Zrobione przez 79 osób

    Ta mocna kawa ze słodkim skondensowanym mlekiem i schłodzone lodem to najlepszy smakołyk z Azji Południowo-Wschodniej. Polubią ją nawet ci, którzy lubią jedynie czarną kawę. Podawać w gorące letnie dni lub jako podwieczorek. Nauczyliśmy się tego przepisu w Wietnamie i teraz pijemy niemalże każde espresso w ten sposób.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 l (4 szkl.) wody
    • 120 g (1/2 szkl.) zmielonych ziaren czarnej kawy
    • 120 ml (1/2 szkl.) słodzonego mleka skondensowanego
    • 16 kostek lodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Zaparzyć kawę z wodą stosując swoją ulubioną metodę na zaparzanie kawy. Do każdej z 4 szklanek wlać po 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego. Do każdej szklanki wlać do pełna świeżą gorącą kawę i zamieszać, by mleko się rozpuściło.
    2. Podawać gościom szklanki z kawą i dodatkowo podać każdemu po 1 wysokiej szklance z 4 kostkami lodu oraz po łyżeczce z długą rączką. Goście będą wlewać gorącą kawę na kostki lodu i energicznie mieszać łyżeczką, tworząc miły stukot kostek lodu chłodzących kawę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    , chodziła mi po głowie kawka z mlekiem, zdjęcie obiecywało niespodziankę.... ale przyszedł zawód, nie smakowała, może zła woda w kostkach - 28 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis