Golasy na liściach kapusty

    Golasy na liściach kapusty

    3polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Takie danie można zjeść na Lubelszczyźnie jest to tradycyjne danie z tego regionu.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 szklanki średniej kaszy jęczmiennej
    • 40 dag twarogu
    • 1 ziemniak
    • 1 łyżka masła
    • do smaku sól
    • do smaku pieprz
    • 1 jajko
    • 6 dużych liści kapusty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy niewielką ilością wrzątku. Gotujemy do miękkości. Nie odcedzając, rozgniatamy. Dolewamy tyle wody, aby otrzymać litr wywaru. Doprawiamy solą i zagotowujemy.
    2. Do wywaru wsypujemy kaszę i gotujemy około 20 minut. Pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Studzimy.
    3. Kaszę przekładamy do miski. Wkruszamy twaróg, wbijamy jajko i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy dość duże owalne kotlety.
    4. Do piekarnika wkładamy płaski kamień. Rozgrzewamy do 220 stopni. Liście kapusty myjemy, osuszamy i kładziemy na kamieniu. Na liściach układamy placki z twarogu. Pieczemy około 35 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis