Mazurek na drożdżowym cieście

    Mazurek na drożdżowym cieście

    1polubienie
    3godz.40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszny mazurek z cieniutkimi warstwami drożdżowego ciasta, przekładany masami: makową, orzechową i powidłem śliwkowym. Polany czekoladą. Prawdziwa uczta dla smakoszy!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 500 g mąki pszennej
    • 5 żółtek
    • 3 łyżki cukru
    • 60 g drożdży
    • 200 g margaryny
    • Masa makowa
    • 2 szklanki (450 g) maku
    • 2 szklanki (450 ml) mleka
    • 1,5 szklanki (300 g) cukru kryształu
    • 4 białka
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 4 łyżki skórki pomarańczowej
    • 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
    • Masa orzechowa
    • 1 szklanka (225 ml) gorącego mleka
    • 200 g zmielonych orzechów włoskich
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka kakao
    • kilka kropel aromatu migdałowego
    • 2 łyżki bułki tartej
    • Powidło
    • 1 szklanka (225 ml) powidła śliwkowego
    • 1 łyżka mąki
    • Polewa
    • 100 g masła
    • 100 g (1 szklanka) cukru pudru
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki mleka
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 3 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz.20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

      Ciasto:

    1. Tłuszcz wysiekać z mąką. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki z tłuszczem. Dożdże rozkruszyć i dodać do reszty składników. Ciasto zarobić i ugniatać, aż połączy się na jednolitą, gładką masę. Podzielić na 4 części i wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Masa makowa:

    3. Mak zagotować w mleku, jak zawrze zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut. Odsączyć i zmielić 3 razy. W rondelku roztopić masło, dodać zmielony mak, cukier i cukier waniliowy i chwilę podsmażać. Dodać skórkę pomarańczową i bakalie. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową.
    4. Masa orzechowa:

    5. Zmielone orzechy zalać szklanką gorącego mleka. Dodać cukier, masło i kakao, i dobrze wymieszać. Na końcu dodać aromat i bułkę tartą, i wymieszać.
    6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić prostokątną blaszkę.
    7. Stolnicę oprószyć mąką i każdą część ciasta cieniutko rozwałkować na długość i szerokość blaszki.
    8. Układać warstwy: ciasto, powidło, ciasto, masa makowa, ciasto, masa orzechowa, ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
    9. Przed wstawieniem do piekarnika nakłuć powierzchnię ciasta w kilku miejscach. Piec przez 1 godzinę
    10. Polewa:

    11. W rondelku na małym ogniu rozpuścic wszystkie składniki na jednolitą polewę. Ciepłą polewą dekorować mazurka, a następnie posypać wiórkami kokosowymi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis