Pavlova

    Pavlova

    1polubienie
    2godz.45min.


    Zrobione przez 43 osoby

    Pyszny deser, który jest zadziwiająco prosty! Można go udekorować wedle upodobań: na przykład świeżymi owocami i płatkami róży - aby uzyskać piękny i pyszny efekt. Zobacz nasz przepis video z tym deserem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g cukru
    • 4 duże białka jajek
    • 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka octu 5%
    • Do dekoracji
    • 240 ml śmietany tortowej (36%)
    • 2,5 łyżki cukru
    • świeże owoce do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 120°C. Dużą blachę wyłożyć pergaminem, a następnie narysować na nim okrąg o średnicy 18 cm (można do tego celu użyć dużego talerza lub miski).
    2. Białka ubijać na średniej prędkości miksera, aż powstanie lekka, kremowa masa. Zwiększyć prędkość miksera i ubijać, dodając 200 g cukru po jednej łyżce na raz. Ubijać, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier ma się całkowicie rozpuścić. Jeśli w masie nadal są grudki cukru, miksować dalej, aż się rozpuści. Dodać wanilię i zmiksować. Pokropić masę octem i skrobią kukurydzianą, a następnie delikatnie wymieszać szpatułką.
    3. Wyłożyć masę na środek narysowanego kółka. tylną częścią łyżeczki rozprowadzić masę w kierunku jego brzegów. Brzegi powinny być nieco wyżej, niż środek masy. Dzięki temu łatwiej będzie dekorować ten deser.
    4. Piec przez 75 minut w rozgrzanym piekarniku. Następnie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić w środku bezę, aby całkowicie ostygła.
    5. Bita śmietana:

    6. W czystej, stalowej lub szklanej misce (najlepiej ją wcześniej schłodzić w lodówce) ubić lekko śmietanę. Dodać cukier i kontynuować ubijanie, ale nie za długo! Wyłożyć bitą śmietanę na bezę i wyrównać wierzch.
    7. Dekorowanie:

    8. Do dekoracji pavlovy można użyć dowolnych owoców. Pięknie prezentują się świeże jagody lub maliny i płatki róż obtoczone w cukrze. Aby przygotować takie płatki należy kupić róże organiczne, niepryskane. Po oderwaniu płatków należy je smarować roztrzepanym białkiem, a następnie delikatnie obtaczać w drobnoziarnistym cukrze. Odkładać na talerz lub papier do pieczenia, aby obeschły. Na środku pavlovy, na bitej smietanie układać owoce, a w koło dekorować płatkami róży. Posypać cukrem pudrem i podawać!

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Pavlova
    Pavlova

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis