Tarta cytrynowa

    Tarta cytrynowa

    11polubień
    50min.


    Zrobione przez 255 osób

    Ta tarta cytrynowa jest wspaniałym zwieńczeniem eleganckiego obiadu! Po pokrojeniu na kawałki, dekoruję je bitą śmietaną, truskawkami i gałązką mięty. Zobacz nasz przepis video z tym ciastem!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Spód
    • 75 g masła
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 125 g mąki pszennej
    • Krem cytrynowy
    • 3 jajka
    • 200 g cukru
    • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru pudru (do posypania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. W robocie kuchennym miksować przez 10 sekund masło z 4 łyżkami cukru pudru i 125 g mąki. (Składniki można też posiekać siekaczką do kruchego ciasta). Wyłożyć ciasto do formy do tarty o średnicy 23 cm i uklepać.
    3. Piec przez 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru.
    4. W międzyczasie wymieszać na gładka masę jajka z cukrem, skórką cytrynową, sokiem cytrynowym i 3 łyżkami mąki. Wlać tę masę do podpieczonego spodu.
    5. Piec prze 15 do 20 minut, aż masa stężeje. Odstawić w formie, aby ciasto całkiem wystygło. Udekorować cukrem pudrem i pokroić na 12 części.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tarta cytrynowa
    Tarta cytrynowa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    autor:
    3

    Właśnie zrobiłem i wyszło bardzo dobre Polecam wszystkim :] - 03 gru 2014

    autor:
    3

    bardzo dobre, lecz za słodkie! piekłam dzisiaj. Ukroiłam sobie mały nie posypany cukrem pudrem kawałek i było strasznie słodkie. - 24 lis 2014

    BłażejMariak
    3

    Bardzo smaczna i szybka tarta cytrynowa. Polecam. - 26 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis