Kotlety grillowane na patyku

    Kotlety grillowane na patyku

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Alternatywa dla kotletów mielonych - zdrowsza wersja, bo bez smażenia na oleju. Pysznie smakują z sałatą lodową polaną oliwą z czosnkiem.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 400 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
    • 2 jajka
    • 250 ml mleka
    • 1 bułka
    • 2 cebule
    • 1 łyżka ziół prowansalskich
    • 4 łyżki posiekanego koperku
    • bułka tarta (opcjonalnie)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 czerwona papryka
    • 4 pieczarki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Jedną cebulę obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
    2. Drugą cebulę pokroić w grube krążki.
    3. Bułkę namoczyć w mleku i mocno wycisnąć.
    4. Papryki umyć i pokroić na części.
    5. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki.
    6. Mięso wymieszać z jajkami, cebulą, koperkiem, ziołami, dodać sól i pieprz. Masę tę odstawić do lodówki na 30 minut.
    7. Formować kotleciki i nadziewać na patyczki (można dodać bułkę tartą do masy jeśli będzie za rzadka).
    8. Na oba końce patyczka nałożyć po plastrze cebuli, kawałek pieczarki i papryki.
    9. Piec na grillu ok. 20 minut, co jakiś czas obracając.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis