Kasztanki

    Kasztanki

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 637 osób

    Ten przepis jest tak dobry, że podwajam go, gdy piekę te ciastka. Ponieważ są to kulki z masła orzechowego polane czekoladą, są prawie jak cukierki. Prawdziwe kasztany rosną oczywiście na drzewach i są niejadalne.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 385 g (1 i 1/2 szklanki) masła orzechowego
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 720 g (6 szklanek) cukru pudru
    • 670 g (4 szklanki) półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W dużej misce wymieszać masło orzechowe z masłem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Ciasto będzie wyglądać na suche. Formować kulki o średnicy 2,5 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    2. Wetknąć po wykałaczce w czubek każdej kulki (później będzie użyta jako uchwyt do zanurzania) i studzić w zamrażarce aż ciastka stwardnieją, ok. 30 minut.
    3. W kąpieli wodnej stopić groszki czekoladowe. Często mieszać aż czekolada będzie gładka.
    4. Zanurzać zamrożone kulki z masłem orzechowym w czekoladzie trzymając za wykałaczkę. Zostawić fragment masła orzechowego na czubku, aby kulki przypominały wyglądem kasztany. Kłaść z powrotem na blachę i przechowywać w lodówce do czasu podania.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis