Kalarepki faszerowane

    Kalarepki faszerowane

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Młode warzywa mają to do siebie, że są aromatyczne, smakują zatem wybornie. Kalarepka nieczęsto gości na naszych stołach, a szkoda...

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 średnie kalarepki
    • 250 g mielonego mięsa z indyka
    • 1/2 pęczka koperku
    • 3 pieczarki
    • 2 łyżeczki masła
    • 100 g ryżu (1 woreczek)
    • 1 cebula
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 1 łyżeczka bazylii
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Kalarepki umyć, obrać i wydrążyć.
    2. Ryż ugotować do miękkości.
    3. Cebulę obrać i drobno pokroić.
    4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    5. Pieczarki i cebulę lekko podsmażyć na patelni na oleju.
    6. Mięso wymieszać z ryżem, posiekanym koperkiem, pieczarkami z cebulą, ziołami, solą i pieprzem.
    7. Kalarepki nadziać farszem i włożyć do rondelka. Zalać do połowy ich wysokości wodą z dodatkiem 2 łyżeczek masła i dusić na niewielkim ogniu do miękkości (ok. 25 minut).

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis