Kalarepki faszerowane

    Kalarepki faszerowane

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Młode warzywa mają to do siebie, że są aromatyczne, smakują zatem wybornie. Kalarepka nieczęsto gości na naszych stołach, a szkoda...

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 średnie kalarepki
    • 250 g mielonego mięsa z indyka
    • 1/2 pęczka koperku
    • 3 pieczarki
    • 2 łyżeczki masła
    • 100 g ryżu (1 woreczek)
    • 1 cebula
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 1 łyżeczka bazylii
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Kalarepki umyć, obrać i wydrążyć.
    2. Ryż ugotować do miękkości.
    3. Cebulę obrać i drobno pokroić.
    4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    5. Pieczarki i cebulę lekko podsmażyć na patelni na oleju.
    6. Mięso wymieszać z ryżem, posiekanym koperkiem, pieczarkami z cebulą, ziołami, solą i pieprzem.
    7. Kalarepki nadziać farszem i włożyć do rondelka. Zalać do połowy ich wysokości wodą z dodatkiem 2 łyżeczek masła i dusić na niewielkim ogniu do miękkości (ok. 25 minut).

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis