Staropolska zupa cebulowa

    Staropolska zupa cebulowa

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta aromatyczna zupa podawana z grzankami smakuje wręcz wybornie, choć cebula nie kojarzy się z wykwintną potrawą. Polecam spróbować choć raz.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g cebuli (3 duże cebule)
    • 2 korzenie pietruszki
    • 1 marchew
    • 2 łyżki masła
    • 100 ml kwaśnej śmietany
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Wrzucić do rondelka z masłem i poddusić.
    2. Gdy warzywa zmiękną - zalać je wrzątkiem i gotować do miękkości. Dodać sól i pieprz.
    3. Po wystudzeniu zmiksować lub przetrzeć przez sito.
    4. Śmietanę rozrobić z dwoma łyżkami zupy, wymieszać, aby się podgrzała. Wlać ten roztwór do garnka ze zmiksowaną zupą i szybko wymieszać. Podgrzać jeszcze całość, ale nie gotować.
    5. Podawać na ciepło z grzankami lub makaronem razowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis