Pulpety z grilla

    Pulpety z grilla

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Alternatywa dla wszechobecnej karkówki i kiełbas - delikatne pulpety drobiowe z ziołami i pieczarkami. Posmakują także najmłodszym.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 500 g mielonego mięsa drobiowego
    • 1 jajko
    • 5 pieczarek
    • 250 ml mleka
    • 1 bułka
    • 1 cebula
    • natka pietruszki
    • koperek
    • sól i pieprz do smaku
    • bułka tarta do obtaczania (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Bułkę namoczyć w mleku i mocno wycisnąć.
    2. Cebulę i pieczarki po obraniu zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
    3. Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, pieczarkami, dodać sól i pieprz oraz pietruszkę i koperek. Masę tę odstawić do lodówki na 20 minut.
    4. Formować niewielkie kulki (można obsypać bułką tartą, lub dodać bułkę do masy na pulpety jeśli będzie za rzadka).
    5. Piec na grillu ok. 15 minut, co jakiś czas obracając.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis