Kluski śląskie

    Kluski śląskie

    32polubienia
    45min.


    Zrobione przez 14 osób

    Bardzo łatwo się je przygotowuje. Jeśli podamy je ze słodką śmietaną - polubią je dzieci, a jeśli z sosem (np. pieczarkowym)- rozsmakują się w nich dorośli.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 25 klusek

    • 6-7 średnich ziemniaków
    • 1 szklanka mąki ziemniaczanej (lub więcej w razie potrzeby)
    • 1 jajko
    • 1 płaska łyżka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ziemniaki ugotować w wodzie z płaską łyżką soli. Gdy będą jeszcze ciepłe porządnie utłuc na puree. Uklepać równą warstwę ziemniaków na dnie garnka, w którym się gotowały.
    2. Warstwę ziemniaków podzielić na 4 równe części (ćwiartki) nożem. Jedną z tych części wybrać z garnka łyżką i rozłożyć równomiernie na pozostałych trzech warstwach. Również wyrównać wierzch na płasko.
    3. W ten sposób w garnku pozostanie jedna ćwiartka pusta. W tę dziurę wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby osiągnęła równy poziom z warstwą ziemniaków. Warstwa mąki ma być płaska.
    4. Wbić do garnka jajko i wymieszać wszystko dobrze na jednolite ciasto. Uwaga: ciasto nie może się kleić do rąk - jeśli się klei, trzeba dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej.
    5. W dużym garnku zagotować nieosoloną wodę.
    6. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i kciukiem robić w nich małe wgłębienia.
    7. Wrzucać kluski partiami do wrzątku, delikatnie przemieszać, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch wybrać je łyżką cedzakową i podawać polane dowolnym sosem lub śmietaną wymieszaną z cukrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    DariaZajfrydBielecka
    5

    Tego nie da się zepsuć ..... zawsze wychodzą!!!! Pychotka - 21 wrz 2015

    Agnese
    autor:
    1

    - - 18 wrz 2015

    Amieszka
    autor:
    1

    - - 03 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis