Jajka w płaszczyku z cielęciny

    Jajka w płaszczyku z cielęciny

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciekawy sposób na przygotowanie jajek na Wielkanocny stół. Przygotowanie zabiera trochę czasu ale efekt jest znakomity. Wygląda i smakuje wyśmienicie!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g udźca cielęcego
    • 4 jajka
    • 50 ml białego wytrawnego wina
    • 2 łyżki musztardy miodowej
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki oliwy
    • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w poprzek włókien na 4 plastry. Kawałki rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
    2. Każdy kawałek mięsa z jednej strony posmarować musztardą i posypać natką pietruszki.
    3. Jajka gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, aby żółtko nie zdążyło się całkowicie ściąć. Przelać zimną wodą i obrać ze skorupek. Każde jajko ułożyć na brzegu kawałków mięsa i zwinąć w taki sposób, aby posmarowana musztardą strona stykała się z jajkiem. Spiąć delikatnie wykałaczką.
    4. Na patelni rozgrzać oliwę, położyć rolady i obsmażyć z wszystkich stron, obracając je drewnianą łyżką. Dodać wino, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 6 minut. Podawać przekrojone na pół.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis