Pascha z bakaliami

    Pascha z bakaliami

    1polubienie
    12godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały przepis na tradycyjny deser Wielkanocny. Suszone owoce i orzechy zastygnięte w lekkiej masie serowej. Pyszne!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg mielonego półtłustego sera białego
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 3/4 szklanki cukru kryształu
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki śmietany kremówki
    • skórka otarta z całej pomarańczy
    • 50 g kandyzowanego ananasa
    • 100 g suszonych fig
    • 100 g suszonych moreli
    • 100 g obranych migdałów
    • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  +12godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 12godz.50min. 

    1. Bakalie drobno posiekać.
    2. Jajka ubijać z cukrem na parze przez 15 minut, aż powstanie kremowa puszysta masa.
    3. Masło utrzeć i cały czas miksując dodawać po łyżce sera. Następnie wymieszać z masą jajeczną.
    4. Kremówkę ubić na sztywno i stopniowo dodawać do masy serowej, cały czas mieszając. Dodać bakalie i wymieszać.
    5. Sitko wyłożyć gazą i napełnić masą, zawinąć rogi gazy do środka. Przykryć talerzykiem i obciążyć, np. pełnym słoikiem. Następnie ustawić sitko na głębokim talerzu i odstawić na 12 godzin do lodówki.
    6. Gotową paschę wyłożyć na półmisek i udekorować orzechami włoskimi i świeżymi owocami np: pomarańczami, mandarynkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis