Mazurek czekoladowy

    Mazurek czekoladowy

    2polubienia
    3godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tradycyjny mazurek na Wielkanoc. Kruche ciasto i czekoladowa masa naszpikowana bakaliami. Palce lizać!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • 180 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 2 żółtka
    • 1 szczypta soli
    • Masa
    • 4 jajka
    • 250 g cukru kryształu
    • 120 g mąki pszennej
    • 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
    • 150 g grubo posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
    • 100 g rodzynek
    • garść orzechów i migdałów do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

      Ciasto:

    1. Przesianą mąkę wysiekać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i sól, wymieszać i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
    2. Masa:

    3. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę, odstawić do przestudzenia.
    4. Jajka ubić z cukrem na białą masę. Powoli dolewać przestudzoną czekoladę cały czas ubijając, aż składniki się połączą.
    5. Do masy stopniowo dodawać mąkę, delikatnie mieszając. Na końcu dodać rodzynki i orzechy, i wymieszać.
    6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Natłuścić prostokątną blaszkę. Ciasto rozwałkować i przełożyć do przygotowanej blaszki. Podpiec na jasnozłoty kolor (około 15 minut).
    7. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Piec przez kolejne 20 minut. Wystawić do ostygnięcia, a następnie udekorować migdałami i orzechami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis