Kandyzowane orzechy włoskie Dawn

    Kandyzowane orzechy włoskie Dawn

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 540 osób

    Te orzechy to specjał na Boże Narodzenie i z pewnością są warte czasu poświęconego na ich przygotowanie.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1/2 kg orzechów włoskich w połówkach
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 6 łyżek mleka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Rozłożyć orzechy jedną warstwą na blasze do pieczenia. Piec przez około 8 do 10 minut lub do momentu, kiedy orzechy zaczną brązowieć i zapach prażonych orzechów wypełni kuchnię.
    2. W średnim rondlu wymieszać cukier z cynamonem, solą i mlekiem. Gotować na średnim ogniu przez 8 minut, lub do momentu, kiedy mieszanina osiągnie etap miękkiej kulki (przy 113°C). Zdjąć z ognia i natychmiast dodać wanilię.
    3. Dodać orzechy do syropu z cukru i mieszać aż się dobrze pokryją. Wyłożyć orzechy łyżką na pergamin i natychmiast rozdzielać za pomocą widelca. Ostudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis