Bułka tarta z przyprawami

    Bułka tarta z przyprawami

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bułka tarta domowej roboty jest bardziej aromatyczna niż ta ze sklepu, no i oczywiście dzięki niej nie wyrzucamy resztek pieczywa, nie wydając też pieniędzy na wersję sklepową. Dodatek przypraw sprawia, że potrawy są bardziej smakowite!

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 szklanka

    • 6 kromek czerstwego, białego chleba
    • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
    • 1 łyżeczka cebuli w proszku (opcjonalnie)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Jeśli chleb nie jest czerstwy, należy kromki chleba ułożyć na dużej blasze do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
    2. Skręcić piekarnik do 150 stopni C.
    3. Kromki chleba pokroić w kostkę.
    4. Kostki chleba włożyć do blendera. Zmiksować (na początku pulsacyjnie), aż pozostaną okruchy.
    5. Rozsypać okruchy równomiernie na blachy do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10 minut. Można w międzyczasie je przemieszać.
    6. Wysuszone w piekarniku okruchy przestudzić, a następnie wsypać z powrotem do blendera. Dodać przyprawy i miksować, aż wszystko się dobrze wymiesza.
    7. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis