Pasztet pani Krysi

    Pasztet pani Krysi

    5polubień
    2godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Wyborny, domowy pasztet. Przepis pochodzi od kulinarnego eksperta i przyjaciela rodziny - pani Krysi. Wspaniale smakuje z musztardą, chrzanem czy ketchupem.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 2 foremki

    • 500 g karkówki lub łopatki
    • 500 g wędzonego podgardla lub boczku
    • 10 ziaren ziela angielskiego
    • 3 liście laurowe
    • 500 g wątróbki drobiowej
    • 3 cebule
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 jajka
    • 2 suche bułki pszenne
    • 1 łyżka majeranku
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1 łyżeczka imbiru
    • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Karkówkę i boczek (lub podgardle) gotować z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych przez około 40-50 minut.
    2. Cebulę i wątróbkę pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie przez około 10 minut.
    3. W wywarze z gotowania mięsa namoczyć bułki. Po chwili dobrze odcisnąć.
    4. Ugotowane mięso i podsmażoną cebulę z wątróbką zmielić. Dodać jajka, bułki i przyprawy i dobrze wymieszać (najlepiej ręką) na jednolitą masę.
    5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Dwie keksówki natłuścić i przełożyć do nich masę pasztetową. Piec przez 1 godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis