Mazurek makowo-orzechowy

    Mazurek makowo-orzechowy

    1polubienie
    2godz.40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszny mazurek według przepisu mojej mamy. Przygotowanie zabiera sporo energii i czasu, ale rezultat jest zniewalający! Aromatyczne i niezwykle bogate w smaku masy makowa i orzechowa na kruchym cieście.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • Ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • 120 g cukru kryształu
    • 120 g margaryny
    • 2 żółtka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
    • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 4-5 łyżek wody
    • Masa makowa
    • 2 szklanki maku
    • 2 szklanki mleka
    • 2,5 łyżki masła
    • 150 g cukru pudru
    • 100 g rodzynek
    • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
    • Masa orzechowa
    • 200 g zmielonych orzechów włoskich
    • 200 g cukru kryształu
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/3 szklanki mleka
    • Polewa
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 2 łyżki kakao
    • 3 łyżki wody
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +40min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

      Ciasto:

    1. Mąkę wysiekać z margaryną. Dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka i skórkę cytrynową. Ciasto szybko zagnieść, uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Prostokątną foremkę natłuścić. Ciasto rozwałkować na szerokość i długość foremki. Piec przez 30 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Wyjąć do ostudzenia, a następnie naponczować wodą zmieszaną z aromatem migdałowym.
    3. Masa makowa:

    4. Do garnka wsypać mak, zalać mlekiem i zagotować. Gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Osączyć na sitku, przestudzić i przemielić 3 razy. Do przemielonego maku dodać masło i cukier i podsmażyć przez 5-6 minut, aż cukier się rozpuści. Dodać rodzynki, skórkę cytynową i wymieszać. Masę rozprowadzić na przestudzonym już cieście.
    5. Masa orzechowa:

    6. Mleko zagotować i sparzyć nim zmielone orzechy, zamieszać i odstawić do przestygnięcia.
    7. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać orzechy, cały czas ucierając. Gotową masę orzechową rozprowadzić na masie makowej.
    8. Polewa:

    9. W rondelku na małym ogniu podgrzewać wszystkie składniki, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Nie gotować!
    10. Polewą udekorować mazurka, dodatkowo można obłożyć połówkami orzechów włoskich.

    rada

    Mazurka należy przechowywać w chłodnym miejscu, ale niekoniecznie w lodówce, bo zrobi się zbyt twardy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis