Pieczony schab z farszem pieczarkowym

    Pieczony schab z farszem pieczarkowym

    11polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 8 osób

    Prosty i bardzo smaczny przepis na schab nie tylko na świąteczny obiad. Mięso zawijane w roladę z nadzieniem pieczarkowym, obłożone boczkiem, dzięki czemu zyskuje na soczystości i aromacie!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg schabu bez kości
    • 1 łyżeczka tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • Farsz
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 1 łyżka startego sera żółtego
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 100 g wędzonego boczku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Schab natrzeć tymiankiem, solą, pieprzem i czosnkiem. Rozciąć na duży płat i rozbić lekko tłuczkiem.
    2. Przygotować farsz: cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pieczarki i smażyć przez 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać bułkę tartą, ser i natkę, i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Na mięsie równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami. Obłożyć plastrami boczku.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Mięso przełożyć do brytfanki, skropić wodą i piec przez 1 godzinę.

    rada

    Po upieczeniu zostawić mięso na 10-15 minut w brytfance, dzięki temu soki z mięsa nie będą wyciekały przy krojeniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis