Mazurek migdałowy

    Mazurek migdałowy

    4polubienia
    4godz.30min.


    Zrobione przez 7 osób

    To mój ulubiony przepis na to Wielkanocne ciasto. Kruchy spód z masą marcepanową i polewą czekoladową. W wersji dla dorosłych z dodatkiem whiskey. Pyszne i wykwintne!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 1,5 szklanki (180 g) mąki pszennej
    • 1/2 szklanki (55 g) cukru pudru
    • 50 g zmielonych migdałów
    • 220 g masła
    • 2 żółtka
    • Masa
    • 1 szklanka (240 ml) śmietany kremówki 30%
    • 150 g zmielonych migdałów
    • 1 szkalnka (200 g) cukru kryształu
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 2 krople aromatu migdałowego
    • 50 ml whiskey (opcjonalnie)
    • Do dekoracji
    • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
    • 2 łyżki mleka
    • 1 łyżka masła
    • 50 g migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

      Ciasto:

    1. Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, migdały i żółtka, wysiekać nożem. Szybko zagnieść, formując kulę. Owinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić formę. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i ułożyć w przygotowanej formie. Powierzchnię ponakłuwać widelcem. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor.
    3. Masa:

    4. W rondelku śmietanę wymieszać z cukrem kryształem. Gotować na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać migdały, cukier waniliowy i aromat (oraz opcjonalnie whiskey) Gotować przez kolejne 10-15 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
    5. Upieczone ciasto naponczować kilkoma łyżkami wody zmieszanej z odrobiną whiskey. Wyłożyć na ciasto masę i odstawić na godzinę, aż stężeje.
    6. W małym rondelku roztopić czekoladę z dodatkiem mleka i masła. Gorącą polewą zrobić dekoracyjne wzorki wzdłuż brzegów mazurka albo "esy floresy" po całej powierzchni. Ozdobić migdałami.

    rada

    Mazurki słyną ze swej słodkości! Jeśli jednak masa marcepanowa wyda się zbyt słodka, można pod koniec gotowania dodać trochę soku z cytryny.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis