Schab nadziewany morelami

    Schab nadziewany morelami

    4polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniałe danie na świąteczny stół! Soczyste i aromatyczne mięso z suszonymi morelami, posypane płatkami migdałowymi.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 kg schabu bez kości
    • 150 g suszonych moreli
    • 100 g masła
    • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1/2 łyżeczki rozmarynu
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
    • 3 łyżki konfitury morelowej
    • 3 łyżki płatków migdałowych
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Masło utrzeć z rozmarynem i czosnkiem. Schłodzić.
    2. Schab opłukać i włożyć na 2 minuty do posolonego wrzątku. Wyjąć i dużym nożem naciąć w mięsie kieszeń. Napełniać ją na przemian suszonymi morelami i wiórkami masła czosnkowego. Kieszeń spiąć wykałaczkami. Mięso oprószyć solą, połową kminku i papryki.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Mięso włożyć do brytfanki i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez 90 minut. Co pół godziny podlewać schab 1/2 szklanki gorącej wody.
    4. Konfiturę podgrzać i wymieszać z resztą kminku i papryki. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć mięso i nasmarować schab przygotowaną konfiturą. Posypać migdałami i dopiec przez 10 minut.
    5. Gotowy schab zostawić na 10-15 minut w brytfance. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste, podczas krojenia soki nie będą wyciekały!

    rada

    Przed nadziewaniem schabu morele należy namoczyć we wrzącej wodzie i przepłukać. Pozbędziemy się w ten sposób dwutlenku siarki, którym są konserwowane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis