Schab nadziewany morelami
1 / 1 Zdjęcie:  
Następne

Schab nadziewany morelami

Wspaniałe danie na świąteczny stół! Soczyste i aromatyczne mięso z suszonymi morelami, posypane płatkami migdałowymi.

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 150 g suszonych moreli
  • 100 g masła
  • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3 łyżki konfitury morelowej
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

  1. Masło utrzeć z rozmarynem i czosnkiem. Schłodzić.
  2. Schab opłukać i włożyć na 2 minuty do posolonego wrzątku. Wyjąć i dużym nożem naciąć w mięsie kieszeń. Napełniać ją na przemian suszonymi morelami i wiórkami masła czosnkowego. Kieszeń spiąć wykałaczkami. Mięso oprószyć solą, połową kminku i papryki.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Mięso włożyć do brytfanki i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez 90 minut. Co pół godziny podlewać schab 1/2 szklanki gorącej wody.
  4. Konfiturę podgrzać i wymieszać z resztą kminku i papryki. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć mięso i nasmarować schab przygotowaną konfiturą. Posypać migdałami i dopiec przez 10 minut.
  5. Gotowy schab zostawić na 10-15 minut w brytfance. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste, podczas krojenia soki nie będą wyciekały!

rada

Przed nadziewaniem schabu morele należy namoczyć we wrzącej wodzie i przepłukać. Pozbędziemy się w ten sposób dwutlenku siarki, którym są konserwowane.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie