Sałatka warzywna z majonezem

    (1)
    1 godz. 30 min

    Bardzo prosta i smaczna sałatka z wykorzystaniem warzyw, które zostały po przygotowaniu wywaru do rosołu, żurku lub innej potrawy. Wystarczy pokroić, dodać pora lub cebulę, groszek konserwowy, kiszone ogórki i wymieszać z majonezem.

    alaola

    Washington, Stany Zjednoczone
    Zrobione przez 12 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2-3 marchewki, ugotowane
    • 1 pietruszka (korzeń), ugotowana
    • 1 seler korzeniowy, ugotowany
    • 2-3 ziemniaki, ugogotane
    • 1 por, pokrojony w plasterki, ugotowany
    • 1 puszka groszku konserwowego, odsączonego z zalewy
    • 2 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • 3-4 łyżki majonezu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Ugotowane warzywa pokroić w równą kostkę. Dodać posiekanego pora lub cebulę, groszek, ogórki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem wymieszać z majonezem.

    zamiennik

    Jeśli liczymy kalorie majonez można wymieszać lub całkowicie zastąpić jogurtem naturalnym.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    4

    Bardzo smaczna.Ja akurat nie miałam kiszonych więc dodalam trochę soku z cytryny dla kwasowosci. Też da radę no i gotowane jajko na twardo.  -  25 cze 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (12)