Żurek na wędzonych żeberkach

    Żurek na wędzonych żeberkach

    12polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 11 osób

    Pyszny żurek jest doskonały na śniadanie Wielkanocne. Bardzo aromatyczny, gotowany na wędzonych żeberkach, z dodatkiem białej kiełbasy. Świeży chrzan wspaniale zaostrza smak tej tradycyjnej zupy.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 białe kiełbaski
    • 200 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
    • 250 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 duże marchewki
    • 1 seler korzeniowy
    • 1 pietruszka
    • 200 g wędzonych żeberek
    • 1 butelka (500 ml) zakwasu na żurek
    • 4 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 5 ziarenek ziela angielskiego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka majeranku
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 1 laska startego świeżego chrzanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i włożyć do dużego garnka. Dodać żeberka, białą kiełbasę, liscie laurowe i ziele angielskie. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem przez 40 minut.
    2. Po ugotowaniu wywar przecedzić. Wlać do niego zakwas i zagotować. Następnie doprawić czosnkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem.
    3. Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać szynkę i wędzoną kiełbasę i podsmażyć przez około 3 minuty. Przełożyć do zupy.
    4. Żeberka obrać z mięsa, białą kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do zupy.
    5. Na talerze układać połówki lub ćwiartki jajek, posypać startym chrzanem i nalewać gorący żurek.

    rada

    Ugotowane warzywa z wywaru można użyć do sałatki jarzynowej. Zakwas na żur można kupić w sklepie, albo przygotować samodzielnie z tego przepisu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    Efeb13
    autor:
    3

    Smak niesamowity, a zrobiłem go tylko na wędzonych kościach! Zresztą cokolwiek wędzonego się wrzuci, to zawsze jest pycha! - 06 gru 2014

    autor:
    3

    bardzo smacznie wyszlo dodalam kielbase białą, a tą wędzoną miałam od dziadka mmm palce lizać jednak dobre składniki to podstawa - 28 lut 2014

    IrenaJędrzejak
    1

    Nie wiem czy po 40 minutach da się obrać żeberka z mięsa,no,ale może? Nigdy nie podsmażyłabym cebuli na oliwie,zepsuje smak. Ja dodaję jeszcze kilka suszonych grzybów. - 22 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis