Żurek na wędzonych żeberkach

  • 1komentarz
  • 6polubień
  • 1godz.5min.

Pyszny żurek jest doskonały na śniadanie Wielkanocne. Bardzo aromatyczny, gotowany na wędzonych żeberkach, z dodatkiem białej kiełbasy. Świeży chrzan wspaniale zaostrza smak tej tradycyjnej zupy.

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 3 białe kiełbaski
  • 200 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 250 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 duże marchewki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 pietruszka
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 1 butelka (500 ml) zakwasu na żurek
  • 4 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 laska startego świeżego chrzanu

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

  1. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i włożyć do dużego garnka. Dodać żeberka, białą kiełbasę, liscie laurowe i ziele angielskie. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem przez 40 minut.
  2. Po ugotowaniu wywar przecedzić. Wlać do niego zakwas i zagotować. Następnie doprawić czosnkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem.
  3. Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać szynkę i wędzoną kiełbasę i podsmażyć przez około 3 minuty. Przełożyć do zupy.
  4. Żeberka obrać z mięsa, białą kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do zupy.
  5. Na talerze układać połówki lub ćwiartki jajek, posypać startym chrzanem i nalewać gorący żurek.

rada

Ugotowane warzywa z wywaru można użyć do sałatki jarzynowej. Zakwas na żur można kupić w sklepie, albo przygotować samodzielnie z tego przepisu.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

juzia
autor:
0

bardzo smacznie wyszlo dodalam kielbase białą, a tą wędzoną miałam od dziadka mmm palce lizać jednak dobre składniki to podstawa - 28 lut 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie