Jednomiskowe ciasto czekoladowe Shirley

    Jednomiskowe ciasto czekoladowe Shirley

    57polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2475 osób

    To bogate i wilgotne ciasto czekoladowe. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko kilka minut. Udekoruj swoją ulubioną polewą czekoladową.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 tortownice 23 cm lub 1 prostokątna blacha

    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
    • 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 235 ml (1 szkl.) wrzątku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie tortownice o średnicy 23 cm.
    2. W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać jaja, mleko, olej i wanilię, a następnie miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Na koniec dodać wrzącą wodę i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie.
    3. Wylać równomiernie do przygotowanych tortownic.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta.
    5. Studzić w blachach przez 10 minut, a następnie przełożyć na metalowe kratki by całkowicie ostygły.

    W czym to piec?

    To ciasto można upiec w jednej blaszce ok. 23 x 33 cm albo tak jak tu w przepisie w dwóch tortownicach o średnicy 23 cm - wtedy można z niego złożyć tort albo ciasto przekładane kremem. Można też je wlać do 12 foremek na babeczki (do 3/4 wysokości) i upiec babeczki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (22)

    autor:
    27

    Dzięki dzięki, właśnie ostatnio robiłam na dużej blaszce, wyszło pyszne i śliczne Dodałam rodzynki, a na wierzchu polewe z czekolady deserowej i posypałam to wiórkami kokosowymi :D Pyszne! - 18 mar 2015

    KasiaTusiewicz
    14

    To ciasto jest przepyszne, nie wiem co miał na myśli mój przedmówca tak je krytykując. To bez wątpienia ulubione ciasto mojej rodziny. Ja robie je z z maka pelnoziarnista. - 25 maj 2015

    OlgaS
    autor:
    13

    To ciasto to rewelacja. Ja dodaję do niego chilli a na koniec przekładam kremem czekoladowym. Poezja. Raz w tygodniu musi pojawić się w domu - 23 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis