Karkówka gotowana na parze

    Mięsa gotowane na parze są bardzo kruche i smaczne, a nie zawierają niepotrzebnego tłuszczu ze smażenia. Tę karkówkę podaję z warzywami gotowanymi w tym samym garnku na parze. Trzeba tylko pamiętać, żeby warzywa dodać na ok. 20 minut przed końcem gotowania mięsa, bo szybciej się gotują.

    marsha

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 17 osób

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 plastry karczku wołowego
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 łyżka musztardy
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 5godz. 

    1. Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem a na koniec posmarować musztardą. Odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc.
    2. Do garnka do gotowania na parze wlać ok. 1,5 l wody. Gdy zacznie wrzeć, ułożyć mięso na "durszlaku" - czyli górnej części garnka. Gotować przez około 45-55 minut, aż mięso będzie miękkie.
    3. Podawać z sosem jogurtowym.

    rada

    Karkówka wieprzowa gotuje się znacznie krócej - około 20 minut.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)