Karkówka gotowana na parze

    Karkówka gotowana na parze

    5polubień
    5godz.


    Zrobione przez 10 osób

    Mięsa gotowane na parze są bardzo kruche i smaczne, a nie zawierają niepotrzebnego tłuszczu ze smażenia. Tę karkówkę podaję z warzywami gotowanymi w tym samym garnku na parze. Trzeba tylko pamiętać, żeby warzywa dodać na ok. 20 minut przed końcem gotowania mięsa, bo szybciej się gotują.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 plastry karczku wołowego
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 łyżka musztardy
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 5godz. 

    1. Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem a na koniec posmarować musztardą. Odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc.
    2. Do garnka do gotowania na parze wlać ok. 1,5 l wody. Gdy zacznie wrzeć, ułożyć mięso na "durszlaku" - czyli górnej części garnka. Gotować przez około 45-55 minut, aż mięso będzie miękkie.
    3. Podawać z sosem jogurtowym.

    rada

    Karkówka wieprzowa gotuje się znacznie krócej - około 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis