Najprostsze krewetki z patelni

    Najprostsze krewetki z patelni

    4polubienia
    18min.


    Zrobione przez 69 osób

    Krewetki są pyszne - można je szybciutko przygotować jako przystawkę, albo dodatek do sałatki. W formie przystawki można je maczać w dipie, np. czosnkowym.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 10 surowych krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Krewetki opłukać pod zimną wodą, obrać z pancerzyka, oderwać głowę. Jeśli są duże, naciąć wzdłuż "kręgosłupa" i wyjąć żyłę. Ponownie opłukać. Osuszyć.
    2. W patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i krewetki. Smażyć na średnim ogniu przez maksymalnie 3 minuty, odwracając od czasu do czasu na drugą stronę. (Dłuższe smażenie sprawia, że krewetki stają się gumowe.)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    WiktoriaJaremczuk
    4

    Chociaż dodała bym 2 ząbki czosnku - 17 paź 2015

    JoannaCybulska
    2

    Przepis super prosty a krewetki - pychotka Zmieniłam tylko to, że po wypłukaniu włożyłam krewetki na chwilkę do posolonej wody ( włożyłam, pomieszałam i wyjęłam ). Osuszyłam na papierowym ręczniku ( raczej porządnie ) i wysypałam je na patelnię z rozgrzanym masłem i czosnkiem ( z ciut większą ilością czosnku ). Smażyłam obracając około 7 minut . Krewetka jest usmażona jeżeli bez problemu oddziela się ogonek od reszty. Polecam Smacznego ! - 07 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis