Makaron razowy z kurczakiem w sosie z sera pleśniowego

    Makaron razowy z kurczakiem w sosie z sera pleśniowego

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Dość wysokokaloryczna potrawa - dzięki serowi i śmietanie, ale czasami warto zgrzeszyć, szczególnie dla takiego sosu ;)

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g makaronu razowego świderki
    • 1 pierś z kurczaka
    • 120 g błękitnego sera pleśniowego (np. Lazur)
    • 150 ml kwaśnej śmietany
    • 3 średnie pieczarki
    • 1 łyżka posiekanego koperku
    • olej do smażenia
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    2. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
    3. Pierś kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę i, po oprószeniu solą i pieprzem, podsmażyć na oleju na rumiano (ok. 10 minut).
    4. Ser pokruszyć na drobne kawałeczki.
    5. W rondelku wymieszać śmietanę z serem i podgrzać, mieszając, aż do rozpuszczenia się sera (ok. 10 minut). Dodać kurczaka, pieczarki i koperek; wymieszać.
    6. Makaron nałożyć na talerze i polać gorącym sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis