Kurczak z groszkiem i pieczarkami

    Kurczak z groszkiem i pieczarkami

    19polubień
    40min.


    Zrobione przez 8 osób

    Sycący, smaczny obiad z kurczakiem w roli głównej. Moja siostra nazywa to danie "polską chińszczyzną" ;)

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g piersi z kurczaka (2 pojedyncze)
    • 10 pieczarek
    • 1 puszka zielonego groszku
    • 3 łyżeczki drobno posiekanego koperku
    • 2 woreczki ryżu
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
    2. Mięso wymyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju, z dodatkiem ziół prowansalskich, soli, pieprzu i wyduszonych przez praskę ząbków czosnku.
    3. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju, aż zmiękną (ok. 10 minut).
    4. Groszek odcedzić z puszki i zmieszać go z pieczarkami.
    5. Nałożyć na talerz ryż, na nim położyć usmażonego kurczaka oraz groszek z pieczarkami. Posypać koperkiem.

    zamiennik

    Zamiast kurczaka można wziąć mięso indycze, a zamiast ryżu - kaszę.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    marysqq
    autor:
    0

    Nic specjalnego, ale moze byc jak sie nie chce gotowac i trzeba zjesc cos cieplego. - 30 sie 2016

    Amieszka
    autor:
    0

    "studencki" obiad ;p da się zjeść, szału nie ma Polecam jak chcecie zrobić coś na szybko. - 17 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis