Wiosenna sałatka z brokułami

    Wiosenna sałatka z brokułami

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sałatka w sam raz na wielkanocny stół - z racji obecności jajek, a zielony brokuł i wesoły pomidor nadają jej wiosennego akcentu.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 brokuł
    • 50 ml śmietany 18%
    • 50 ml jogurtu naturalnego
    • 3 pomidory
    • 3 jajka
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki posiekanego koperku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Poukładać na dużym talerzu lub w szklanej salaterce, posolić, dodać pieprz.
    2. Brokuł wymyć, ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!). Różyczki brokułu ułożyć warstwą na pomidorach.
    3. Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić na ćwiartki. Położyć na brokule jako kolejną warstwę.
    4. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, dodać go do jogurtu, dodać śmietanę i wymieszać.
    5. Polać sosem uszykowane warzywa z jajkiem, posypać z wierzchu koperkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis