Jednomiskowe ciasto czekoladowe

    Jednomiskowe ciasto czekoladowe

    15polubień
    1godz.


    Zrobione przez 199 osób

    Najprostsze ciasto czekoladowe na świecie i minimum sprzątania! Idealne na tort. Aby ciasto było bardziej czekoladowe można dodać więcej kakao.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
    • 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 235 ml (1 szkl.) wrzątku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +10min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie okrągłe blachy o średnicy 23 cm.
    2. W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
    3. W środku mieszaniny zrobić zagłębienie i dodać jaja, mleko, olej i wanilię. Miksować przez 2 minuty na średniej szybkości. Nadal miksując, dodać wrzącą wodę.
    4. Wlać do dwóch okrągłych blach o średnicy 23 cm. Piec w temperaturze 175°C przez 30 do 35 minut, lub do momentu kiedy wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.
    5. Studzić przez 10 minut w blachach, a następnie odwrócić na metalowej kratce i kontynuować studzenie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis