Pascha wielkanocna

    Pascha wielkanocna

    2polubienia
    12godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pascha jest tradycyjną potrawą wielkanocną. Prawdopodobnie wywodzi się z Rosji. Poniższy przepis jest zmodyfikowaną, uproszczoną wersją prawdziwej paschy.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g sera białego tłustego
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 4 żółtka
    • 200 g masła
    • 180 g cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • 7 kropli śmietankowego aromatu do ciast
    • 1 garść bakalii (rodzynki, migdały, morele, orzechy laskowe)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  +12godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 12godz.25min. 

    1. Bakalie wypłukać i drobno posiekać.
    2. Ser dokładnie zmielić, chyba że mamy wersję już gotowego serka kremowego.
    3. Żółtka ubić z cukrem, dodać masło i zmiksować wszystko na delikatną masę. Mieszając - dodawać ser, śmietanę i cukier waniliowy. Dosypać bakalii. Całość wymieszać, przełożyć do salaterki i włożyć do lodówki na 12 godzin.
    4. Paschę odwrócić do góry spodem wprost na dekoracyjny półmisek, udekorować owocami, płatkami migdałów lub polać gęstym sosem z owoców.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis