Wielkanocne rogaliki z marmoladą

    Wielkanocne rogaliki z marmoladą

    5polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kruche, delikatne w smaku, pachnące. Wybornie pasują na podwieczorek, do filiżanki gorzkiej kawy. Robię je najczęściej jesienią i na Wielkanoc :)

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 300 g mąki pszennej
    • 7 łyżek kwaśnej śmietany
    • 150 g masła
    • 180 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 6 kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego
    • marmolada do nadziewania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mąkę przesiać i posiekać z masłem.
    2. Dodać żółtko, śmietanę, aromat waniliowy i cukier. Całość zagnieść na jednolite ciasto.
    3. Uformowane w kulę ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.
    4. Po wyjęciu ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i pociąć na niewielkie trójkąty.
    5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    6. Nakładać na wycięte trójkąty łyżeczkę marmolady i zawijać w ruloniki na kształt rogalików. Gotowe ciastka układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
    7. Piec rogaliki przez ok. 12-15 minut, aż się zrumienią.
    8. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis