Sernik wiosenny z brzoskwiniami

    Sernik wiosenny z brzoskwiniami

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Rozpływający się w ustach kawałek tego sernika na długo pozostanie w pamięci... Najlepszy z najlepszych. Smacznego!

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 kg sera tłustego (np. serek śmietankowy z Rawicza)
    • 1/2 litra śmietany 18%
    • 2 budynie waniliowe z cukrem
    • 4 jajka
    • 250 g cukru
    • 250 ml mleka
    • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów do wyłożenia spodu dużej tortownicy
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 1 puszka brzoskwiń (lub świeże brzoskwinie w sezonie)
    • czekolada na polewę lub cukier puder do posypania sernika
    • 1 garść mieszanych bakalii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Żółtka utrzeć z cukrem (można ubić mikserem przez ok. 10 minut).
    2. Ser dokładnie rozmieszać w makutrze na jednolitą masę bez grudek.
    3. Mieszając, dodawać do sera po łyżce żółtek utartych z cukrem, śmietanę i budyń.
    4. Dodać mleko i zamieszać.
    5. Dodać oliwę i wymieszać.
    6. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i bakalie. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie.
    7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    8. Tortownicę wysmarować tłuszczem a na dnie ułożyć warstwę z biszkoptów. wyłożyć na to masę serową, wyrównać wierzch i piec w piekarniku ok. 1,5 godziny. Upieczony sernik nie musi być zarumieniony. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis