Kurczak pieczony faszerowany

    Kurczak pieczony faszerowany

    2polubienia
    5godz.15min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pieczony kurczak ze wspaniałym farszem, które pasuje zarówno na tradycyjny obiad jak i na świąteczne spotkanie z rodziną.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kurczak
    • Farsz
    • 250 g mielonego mięsa z piersi indyka
    • 100 g wątróbki drobiowej (zmielonej lub drobno posiekanej)
    • 1 jajko
    • 1 natka pietruszki
    • 1 średnia cebula (posiekana, zmielona lub starta na tarce)
    • 4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
    • szczypta majeranku
    • 1/2 utartej gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 5godz.15min. 

    1. Kurczaka wypłukać, natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na 3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).
    2. Wszystkie składniki farszu wymieszać, włożyć do kurczaka, a otwory zaszyć nicią kuchenną lub spiąć wykałaczkami.
    3. Kurczaka włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć pokrywką.
    4. Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni C.
    5. Naczynie z kurczakiem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę na każdy 1 kilogram kurczaka. Podlewać od czasu do czasu wyciekającym sosem.
    6. Sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie. Upieczony kurczak będzie z wierzchu rumiany.

    zamiennik

    Kurczaka można także upiec w foliowym rękawie kuchennym.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis