Szynka pieczona w rękawie

    Szynka pieczona w rękawie

    6polubień
    1dzień16godz.


    Zrobione przez 35 osób

    Na co dzień i na święta: pyszna, soczysta i aromatyczna pieczona szynka. Lepiej samemu przygotować wędlinę niż kupować gotowe w sklepie mięsnym.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 szynka do pokrojenia na plasterki

    • 1 szynka wieprzowa (1,5-2 kg)
    • 2 średnie cebule
    • 8 ząbków czosnku
    • 6 listków laurowych
    • sól i pieprz do smaku
    • majeranek
    • tymianek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15godz.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień16godz.30min. 

    1. Szynkę wymyć, wysuszyć ręcznikiem kuchennym, natrzeć rozgniecionymi 4 ząbkami czosnku, posypać solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i zostawić na noc w lodówce.
    2. Następnego dnia włożyć szynkę do brytfanny, naczynia żaroodpornego lub specjalnego rękawa foliowego do pieczenia. Nożem zrobić w mięsie dziurki-kieszonki, w które należy włożyć listki laurowe i kawałki czosnku, po wierzchu obłożyć szynkę cebulą pokrojoną w krążki. Podlać wodą.
    3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec szynkę ok 1,5 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    MariuszEdmundFranciszczak
    8

    Super szybki - 05 lut 2015

    oleńka
    autor:
    3

    Bardzo dobra, aromatyczna szynka. Na koniec pieczenia rozcięłam rękaw i włączyłam termoobieg, żeby się ładnie z wierzchu przypiekła. Pychotka - 01 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis