Szynka pieczona w rękawie

Na co dzień i na święta: pyszna, soczysta i aromatyczna pieczona szynka. Lepiej samemu przygotować wędlinę niż kupować gotowe w sklepie mięsnym.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 1 szynka do pokrojenia na plasterki

  • 1 szynka wieprzowa (1,5-2 kg)
  • 2 średnie cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 6 listków laurowych
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek
  • tymianek

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15godz.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień16godz.30min. 

  1. Szynkę wymyć, wysuszyć ręcznikiem kuchennym, natrzeć rozgniecionymi 4 ząbkami czosnku, posypać solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i zostawić na noc w lodówce.
  2. Następnego dnia włożyć szynkę do brytfanny, naczynia żaroodpornego lub specjalnego rękawa foliowego do pieczenia. Nożem zrobić w mięsie dziurki-kieszonki, w które należy włożyć listki laurowe i kawałki czosnku, po wierzchu obłożyć szynkę cebulą pokrojoną w krążki. Podlać wodą.
  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec szynkę ok 1,5 godziny.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie