Ciasto otrębowe

    Ciasto otrębowe

    18polubień
    55min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ciasto bez tłuszczu? Możliwe! Gdy dodamy jeszcze mało cukru, uzyskamy dietetyczny, wyjątkowy smakołyk. Za przepis dziękuję kuzynce Magdzie ;)

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 250 g mąki pszennej lub razowej
    • 50 g cukru
    • 250 g otrąb pszennych
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • owoce do dekoracji (brzoskwinie, jagody, banany, porzeczki itp.)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je trzepaczką na sztywno. Dodawać cukier, mieszając, a na końcu wlać żółtka i wymieszać.
    2. Mąkę przesiać i wymieszać z otrębami, proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie połączyć z jajkami i wymieszać.
    3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    4. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki, na wierzch położyć owoce (brzoskwinie, jagody, nektarynki, banany, porzeczki - na co tylko przyjdzie ochota).
    5. Piec ciasto ok. 45 minut - sprawdzać patyczkiem, czy jest już suche.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis