Jajka w koszulkach

    Jajka w koszulkach

    3polubienia
    18min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jajka w kapturkach (inaczej: jajka w koszulkach) to specjalność mojego męża. Wyglądają one efektownie i są niezwykle smaczne, szczególnie serwowane z grzanką zapiekaną z szynką i żółtym serem i polane sosem chrzanowym.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 jajka
    • 2 łyżki octu winnego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. W 2 litrowym garnku zagotować wodę, dodać ocet.
    2. Jajka umyć i delikatnie rozbić każde do osobnego do kubeczka tak, aby żółtka się nie rozlały.
    3. Gdy woda się zagotuje, zamieszać ją energicznie, aby na środku garnka wytworzył się wir i w jego środek delikatnie wlać jajko. Gotować ok. 3 minuty aż do ścięcia się białka (żółtko pozostaje płynne).
    4. Wyjmować jajko łyżką cedzakową i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
    5. Podawać z kremem chrzanowym i tostami lub sałatką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis