Jajka zapiekane w chrupiących miseczkach

    Jajka zapiekane w chrupiących miseczkach

    3polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Takie bułeczki moja mama szykowała na wiele przyjęć, a goście nie mogli się ich nachwalić. Są pachnące i chrupiące. Warto spróbować!

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 bułek (najlepsze są tzw. wrocławskie)
    • 6 jajek
    • 4 pieczarki
    • 150 g żółtego sera
    • 1/2 natki pietruszki
    • 3 łyżki masła
    • sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Z bułek odciąć górną część - czapeczkę, wydrążyć i wyjąć miąższ z wnętrza.
    2. Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć i wystudzić.
    3. Pietruszkę drobno posiekać.
    4. Ser zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach.
    5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    6. Masło wymieszać z jajkami, pieczarkami, serem, pietruszką, pieprzem i solą - nadziać masą bułki.
    7. Bułeczki z nadzieniem zapiekać ok. 10-15 minut. Ścięte czapeczki także lekko podgrzać i nakryć gotowe bułki. Podawać gorące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis