Jambalaya z kapustą

    Jambalaya z kapustą

    30polubień
    1godz.


    Zrobione przez 264 osoby

    To bardzo ŁATWY przepis. Mój syn nie cierpi kapusty, ale tę potrawę wcina jak szalony. Może być niskokaloryczna, jeśli użyje się mielonego mięsa indyka i chudą kiełbasę. Nikt nie poczuje różnicy.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g mielonej wołowiny
    • 450 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej na 0,5 cm plasterki
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 łodygi selera naciowego
    • 1 ząbek czosnku, posiekanego
    • 1 średnia główka kapusty, posiekanej
    • 1 puszka (400 g) pomidorów
    • 400 ml wody
    • 200 g (1 szkl.) nieugotowanego ryżu
    • sól czosnkowa do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym garnku na zupę, na dużym ogniu, wymieszać mieloną wołowinę z wędzoną kiełbasą, cebulą, selerem i czosnkiem. Gotować, aż mięso się równomiernie przybrązowi. Wmieszać kapustę, pomidory, wodę i ryż. Doprawić solą czosnkową. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować przez 35 do 40 minut, lub do momentu gdy ryż będzie miękki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    1

    Pyszne, coś między gołąbkami a bigosem dla mięsożerców polecam dodać więcej wołowiny, pamiętajcie też o częstym mieszaniu po dodaniu wszystkich składników. - 29 paź 2015

    Amieszka
    autor:
    1

    pycha pycha pycha pycha pychaaaaaa <3 - 11 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis