Jambalaya z kapustą

    (292)
    1 godz.

    To bardzo ŁATWY przepis. Mój syn nie cierpi kapusty, ale tę potrawę wcina jak szalony. Może być niskokaloryczna, jeśli użyje się mielonego mięsa indyka i chudą kiełbasę. Nikt nie poczuje różnicy.


    Zrobione przez 268 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g mielonej wołowiny
    • 450 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej na 0,5 cm plasterki
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 łodygi selera naciowego
    • 1 ząbek czosnku, posiekanego
    • 1 średnia główka kapusty, posiekanej
    • 1 puszka (400 g) pomidorów
    • 400 ml wody
    • 200 g (1 szkl.) nieugotowanego ryżu
    • sól czosnkowa do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym garnku na zupę, na dużym ogniu, wymieszać mieloną wołowinę z wędzoną kiełbasą, cebulą, selerem i czosnkiem. Gotować, aż mięso się równomiernie przybrązowi. Wmieszać kapustę, pomidory, wodę i ryż. Doprawić solą czosnkową. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować przez 35 do 40 minut, lub do momentu gdy ryż będzie miękki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (292)

    Komentarze po polsku (2)

    autor:
    1

    Pyszne, coś między gołąbkami a bigosem dla mięsożerców polecam dodać więcej wołowiny, pamiętajcie też o częstym mieszaniu po dodaniu wszystkich składników.  -  29 paź 2015

    Amieszka
    autor:
    1

    pycha pycha pycha pycha pychaaaaaa <3  -  11 lut 2015

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis