Herbaciane jajka

    Herbaciane jajka

    2polubienia
    3godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jak uzyskać piękne chińskie wzory na gotowanych jajkach? W bardzo prosty sposób możesz zaskoczyć gości częstując ich tą banalnie prostą, a atrakcyjną potrawą.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 

    • 10 jajek
    • 2 łyżki herbaty liściastej
    • 1 laska cynamonu
    • 5 goździków
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 gwiazdki anyżu
    • 3 łyżki sosu sojowego (ciemnego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Jajka gotować 7 minut, ostudzić i delikatnie ostukać skorupki nożem lub łyżką, aby powstały delikatne spękania.
    2. Umieścić jajka ponownie w wodzie, dodać herbatę, anyż, soję, goździki, sól, zetrzeć trochę cynamonu i gotować ok 2,5 godziny.
    3. Jajka wystudzić, obrać i spożywać.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis