Jajka zapiekane z ryżem i pieczarkami

    Jajka zapiekane z ryżem i pieczarkami

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny przepis mojej sąsiadki Karoli na bezmięsny obiad. Smakuje także, gdy dodamy doń, przed zapieczeniem, ugotowane brokuły lub kalafior.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 5 jajek
    • 6 pieczarek
    • 2 woreczki ryżu
    • 200 g żółtego sera
    • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
    • 1/2 pęczka koperku
    • zioła prowansalskie
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 3 łyżki oleju
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju.
    2. Ryż ugotować i wystudzić. Dodać pieczarki, masło, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
    3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    4. Ser zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Koperek posiekać.
    5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub masłem. Wyłożyć do niego przyprawiony ryż. Zrobić od góry 5 wgłębień, wbić w nie po jednym jajku, posolić je i posypać pieprzem.
    6. Piec w piekarniku przez ok. 8 minut. W tym czasie wymieszać śmietanę z koperkiem, natką, żółtym serem i zalać tym zapieczona potrawę. Włożyć ponownie do piekarnika i piec do zarumienienia się wierzchu (ok. 15 minut).

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis