Klops szwajcarski

    Klops szwajcarski

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 6 osób

    Klops szwajcarski znany jest też jako pieczeń rzymska, albo po prostu - klops z jajkiem. Smakuje zarówno na zimno - do chleba, jak i na ciepło - jako obiad.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 800 g mięsa mielonego (wieprzowiny lub wołowiny)
    • 300 ml mleka
    • 5 jajek
    • 2 cebule
    • 2 pszenne bułki
    • 25 ml czerwonego wina
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki oleju
    • sól, pieprz i tymianek do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. 4 jajka ugotować na twardo. Obrać.
    2. Bułki namoczyć w mleku zmieszanym z winem, po nasączeniu odcisnąć.
    3. Mięso wymieszać z surowym jajkiem, bułkami i przyprawami.
    4. Foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
    5. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    6. Masę przełożyć do formy, umieszczając uprzednio w mięsie ugotowane jajka.
    7. Włożyć mięso do piekarnika i piec ok 45-60 minut.

    rada

    Jeżeli masa będzie za rzadka należy dodać nieco bułki tartej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis