Farsz do pieczonego indyka

    Farsz do pieczonego indyka

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 2780 osób

    Wspaniały przepis na farsz! Nadzienie jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi ziół. Suszona żurawina i jabłko nadaje smakowitej świeżości!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 70 g pełnoziarnistego pszennego chleba, pokrojonego w kostkę
    • 130 g pszennego chleba, pokrojonego w kostkę
    • 455 g zmielonej kiełbasy z indyka
    • 160 g (1 szklanka) posiekanej cebuli
    • 90 g (3/4 szklanki) posiekanego selera naciowego
    • 2,5 łyżeczki suszonej szałwi
    • 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1 jabłko (np. Golden Delicious), pokrojone w drobną kostkę
    • 90 g suszonej żurawiny
    • 1/3 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1 wątróbka indycza, ugotowana i drobno pokrojona
    • 180 ml (3/4 szklanki) bulionu drobiowego
    • 55 g roztopionego niesolonego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Na dużej blaszce ułożyć równomiernie warstwę pokrojonego chleba, Piec przez 5-7 minut. Opieczone kawałki chleba przełożyć do miski.
    2. Na dużej patelni podsmażyć na wolnym ogniu kiełbasę i cebulę, mieszając i rozrabniając grudki, aż zrumienią się równomiernie. Dodać selera, szałwię, rozmaryn i tymianek. Smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając.
    3. Mieszaninę dodać do miski z grzankami. Dodać pokrojone jabłka, żurawinę, pietruszkę oraz wątróbkę i wymieszać. Polać bulionem i roztopionym masłem i delikatnie wymieszać.
    4. Nadzieniem wypełnić indyka.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis