Farsz do pieczonego indyka

Wspaniały przepis na farsz! Nadzienie jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi ziół. Suszona żurawina i jabłko nadaje smakowitej świeżości!

Stacy M. Polcyn

Składniki

ilość porcji: 10 

  • 70 g pełnoziarnistego pszennego chleba, pokrojonego w kostkę
  • 130 g pszennego chleba, pokrojonego w kostkę
  • 455 g zmielonej kiełbasy z indyka
  • 160 g (1 szklanka) posiekanej cebuli
  • 90 g (3/4 szklanki) posiekanego selera naciowego
  • 2,5 łyżeczki suszonej szałwi
  • 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 jabłko (np. Golden Delicious), pokrojone w drobną kostkę
  • 90 g suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 wątróbka indycza, ugotowana i drobno pokrojona
  • 180 ml (3/4 szklanki) bulionu drobiowego
  • 55 g roztopionego niesolonego masła

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Na dużej blaszce ułożyć równomiernie warstwę pokrojonego chleba, Piec przez 5-7 minut. Opieczone kawałki chleba przełożyć do miski.
  2. Na dużej patelni podsmażyć na wolnym ogniu kiełbasę i cebulę, mieszając i rozrabniając grudki, aż zrumienią się równomiernie. Dodać selera, szałwię, rozmaryn i tymianek. Smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając.
  3. Mieszaninę dodać do miski z grzankami. Dodać pokrojone jabłka, żurawinę, pietruszkę oraz wątróbkę i wymieszać. Polać bulionem i roztopionym masłem i delikatnie wymieszać.
  4. Nadzieniem wypełnić indyka.

Domowy bulion

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie