Jagodowa przynęta na chłopców

    Jagodowa przynęta na chłopców

    8polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 190 osób

    Pyszny placek. Przepis pochodzi z lat 20. Można użyć jagód świeżych, mrożonych lub ze słoiczka, ale trzeba je najpierw odsączyć.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 250 g mąki pszennej
    • 300 g cukru
    • 150 g masła
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 żółtka
    • 235 ml mleka
    • 2 białka
    • 150 g jagód

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką naczynie żaroodporne o wymiarach 23x33 cm.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem. Dodać pokrojone masło i wymieszać za pomocą siekacza do wyrabiania ciasta francuskiego lub widelca, aby grudki ciasta były wielkości grochu. Odmierzyć 3/4 szklanki ciasta i odstawić. Do pozostałej części ciasta wmieszać proszek do pieczenia i sól, a następnie, miksując przez 3 minuty mikserem na niskiej prędkości, wmieszać żółtka jaj i mleko.
    3. W dużej szklanej lub metalowej misce ubić białka na prawie sztywno. Dodać białka do ciasta i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto równomiernie do przygotowanej blachy. Ciasto posypać jagodami, a następnie odłożoną 3/4 szklanki pokruszonego ciasta.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 do 50 minut, lub do momentu, gdy środkowa część ciasta będzie lekko sprężysta w dotyku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    0

    robiłam wszystko jak w przepisie, niestety łyżeczka soli sprawiła że ciasto wychodzi po prostu słone... nie mój smak. - 14 lip 2016

    Allrecipes
    autor:
    0

    @karopolanka: myślę, że spokojnie możesz spróbować upiec to ciasto w zwykłej foremce, tylko dobrze ją wysmaruj tłuszczem przed wlaniem ciasta. Daj znać jak Ci wyszło! - 08 lip 2013

    autor:
    0

    Czy konieczne jest użycie naczynia żaroodpornego? Może być np. zwykła okrągła foremka bo takiego naczynia nie posiadam :< - 06 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis