Pasztet drobiowy z pieczarkami

    Pasztet drobiowy z pieczarkami

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pasztety można robić z mięs mieszanych. Ponieważ jadam tylko drób, zatem kurze lub indycze mięso proponuję do uszykowania tej, często goszczącej na wielkanocnych stołach, potrawy.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 7 pieczarek
    • 1 duża cebula
    • 1 bułka
    • 150 ml mleka
    • 500 g mięsa drobiowego mielonego
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • majeranek
    • tymianek
    • zioła prowansalskie
    • olej (do smażenia i wysmarowania foremki)
    • 3 łyżki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Pieczarki obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    2. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić.
    3. Bułkę zamoczyć w mleku, a gdy nasiąknie, to mocno wycisnąć.
    4. Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, cebulką, pieczarkami i przyprawami.
    5. Podłużną foremkę posmarować olejem i obsypać wewnątrz bułką tartą. Wyłożyć do niej wymieszane składniki na pasztet.
    6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Włożyć pasztet i piec go ok. 50 minut (do godziny).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis