Gzik

    Najbardziej znana postna potrawa z Wielkopolski - pyry (czyli ziemniaki) z gziką ;) Gzik można stosować także do kanapek lub krakersów. To moje ulubione, szybkie danie.

    marsha

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 12 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g sera białego półtłustego
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • szczypiorek
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 ziemniaki
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurach.
    2. Szczypior posiekać drobno, czosnek wydusić praską.
    3. Ser wymieszać ze śmietaną, dodać szczypior i czosnek.
    4. Gzik podawać z ziemniakami rozkrojonymi w ćwiartki.

    rada

    Można dodać posiekaną rzodkiewkę, koperek, świeżą bazylię.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis