Mazurek świąteczny

    Mazurek świąteczny

    1polubienie
    2godz.55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wielkanoc to czas mazurków - jest na nie wiele przepisów, a poniższy jest nieskomplikowany a jakże wyborny w smaku.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 200 g mąki pszennej
    • 120 g masła startego na tarce
    • 50 g cukru
    • 2 łyżki mąki krupczatki
    • 1 żółtko
    • sczypta soli
    • Masa
    • 300 g cukru pudru
    • 1 cytryna
    • 100 ml gorącej wody
    • owoce kandyzowane
    • bakalie: orzechy, migdały, rodzynki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Mąkę i sól przesiać.
    2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    3. Zagnieść na stolnicy składniki na ciasto (gdyby się nie sklejały można dodać 1-2 łyżki wody), uformować kulę i owinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę.
    4. Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem formę.
    5. Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 15-20 min. Wystudzić.
    6. Ciasto cienko posmarować dżemem.
    7. Do garnuszka wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier puder i dodawać tyle wody, mieszając, aż zrobi się nam masa lukrowa. Wyłożyć ją delikatnie na ciasto z dżemem. Posypać bakaliami i owocami kandyzowanymi lub ułożyć z nich fantazyjne wzorki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis