Zaloguj się Zarejestruj się

Mazurek z kajmakiem

Kruche, słodkie z chrupiącymi bakaliami - czego chcieć więcej ;) Oto najprostszy przepis na pyszny, świąteczny mazurek.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 10 

  • Ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 120 g masła startego na tarce
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • sczypta soli
  • bakalie: orzechy, rodzynki, migdały
  • Masa
  • 1 puszka mleka skondensowanego

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  2. Mąkę przesiać.
  3. Zagnieść na stolnicy składniki na ciasto (gdyby się nie sklejały można dodać 1-2 łyżki wody), uformować kulę i owinąć w folię spożywczą, po czym schować do lodówki na godzinę.
  4. Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem formę.
  5. Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 15-20 min. Wystudzić.
  6. W garnku zagotować wodę, włożyć do gotującej wody zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym (puszka musi być cała przykryta wodą) i gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godz. (uzyskamy masę toffi). Gotową masę rozsmarować na cieście i posypać bakaliami.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie