Mazurek z kajmakiem

    Mazurek z kajmakiem

    4polubienia
    3godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Kruche, słodkie z chrupiącymi bakaliami - czego chcieć więcej ;) Oto najprostszy przepis na pyszny, świąteczny mazurek.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 200 g mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki krupczatki
    • 120 g masła startego na tarce
    • 80 g cukru
    • 1 jajko
    • sczypta soli
    • bakalie: orzechy, rodzynki, migdały
    • Masa
    • 1 puszka mleka skondensowanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    2. Mąkę przesiać.
    3. Zagnieść na stolnicy składniki na ciasto (gdyby się nie sklejały można dodać 1-2 łyżki wody), uformować kulę i owinąć w folię spożywczą, po czym schować do lodówki na godzinę.
    4. Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem formę.
    5. Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 15-20 min. Wystudzić.
    6. W garnku zagotować wodę, włożyć do gotującej wody zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym (puszka musi być cała przykryta wodą) i gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godz. (uzyskamy masę toffi). Gotową masę rozsmarować na cieście i posypać bakaliami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis