Ciasteczka owsiane

    Ciasteczka owsiane

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo dobre jako składnik śniadania lub przekąska w ciągu dnia. Najlepiej smakują z mlekiem :)

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 20 w zależności od wielkości ciastek

    • 1,5 szklanki cukru
    • 230 g masła
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 szklanki mąki
    • 3 szklanki płatków owsianych
    • 1 szklanka suszonych żurawin
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki posiekanych drobno migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Utrzeć masło z cukrem.
    2. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy i ubić.
    3. Dosypać mąkę, sodę a następnie dokładnie wymieszać składniki.
    4. Do otrzymanej masy wsypać płatki owsiane, żurawiny, rodzynki i orzechy. Wymieszać i formować ciastka, kładąc je na płaskiej blaszce.
    5. Ciastka owsiane piec ok 10-15 min w temp. 190 stopni do chwili aż ich brzegi zaczną się rumienić.

    inne pomysły

    Można dodać także kawałki czekolady.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis