Śledzie w zalewie

    Śledzie w zalewie

    4polubienia
    1dzień25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wypróbowany przepis mojej mamy na delikatne śledzie w zalewie octowej. Śledzie przed zamarynowaniem należy lekko podsmażyć.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 filetów śledziowych (matiasy)
    • Panierka
    • 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb
    • 3/4 szklanki mąki krupczatki
    • Zalewa
    • 800 ml (4 szklanki) wody
    • 200 ml (niecała 1 szklanka) octu 10%
    • ziele angielskie
    • pieprz ziarnisty czarny
    • liście laurowe
    • ziarenka gorczycy
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki soli
    • 1 cebula pokrojona w piórka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień25min. 

    1. Filety wypłukać, odsączyć i pokroić w niewielkie kawałki. Posypać przyprawą do ryb, a następnie opanierować w mące krupczatce. (Śledzie mogą poleżeć chwilę w przyprawie, zanim się je zapanieruje.)
    2. Przygotować zalewę: wszystkie składniki na zalewę (poza cebulą) zagotować w garnku, doprawić do smaku solą i cukrem. Na koniec wrzucić do gotującej się zalewy cebulę.
    3. Śledzie obsmażyć na patelni na rumiano, odkładać na papierowe ręczniki, a kiedy przestygną układać w słoiku.
    4. Całość zalać przygotowaną zalewą tak, aby ostatnia warstwa nie wystawała nad jego powierzchnię. Docisnąć, aby zlikwidować bąble powietrza. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis